Blog

Είναι το scrolling σωστό για σένα;

Μια από τις δημοφιλείς τεχνικές στο web design τα τελευταία χρόνια είναι το scrolling. Τα social media το έκαναν διάσημο, οι χρήστες το αγάπησαν και πήρε τη θέση του στα trends της αγοράς. Με τα κινητά τηλέφωνα και τις απεριόριστες δυνατότητες τους, το scrolling πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μιας και ισχύει ο κανόνας: όσο πιο μικρή οθόνη, τόσο πιο πολύ scrolling.

Πλέον η πρόσβαση σε ικανοποιητικές ταχύτητες internet, είναι δυνατή στα περισσότερα μέρη, πράγμα που κάνει το scroll πιο γρήγορο σε σχέση με το με το click από σελίδα σε σελίδα.

Τι βλέπουμε στα social media: Ο χρήστης κάνει scrolling και βλέπει στην οθόνη να γεννιέται συνεχώς νέο περιεχόμενο. Στην ουσία προβάλλει στο χρήστη ένα ατέλειωτο περιεχόμενο, το οποίο είναι ιδανικό για σερφάρισμα χωρίς να βαριέται (ειδικά από κινητό). Έτσι ο χρήστης σταματά σε ότι του κινήσει το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι ανακαλύπτει συνεχώς πληροφορίες και να μένει περισσότερο στη σελίδα.

Η ιδέα είναι να γίνει το περιβάλλον πιο διαδραστικό και να βελτιώνει αισθητά το user experience. Είναι όμως σωστή επιλογή για το design της δικής σου σελίδας;

Για κάθε τεχνική στο web design, υπάρχουν οι lovers και οι haters. Ποιος έχει δίκιο; Και οι δύο στις πιο πολλές περιπτώσεις. Και αυτό γιατί η κάθε τεχνική στο web design σε κάποιες σελίδες ταιριάζει και σε κάποιες άλλες όχι.

Η τεχνική του scrolling ταιριάζει περισσότερο σε σελίδες που…

  • … έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από κινητά
  • … έχουν συχνά updates ή νέο περιεχόμενο (όπως τα blogs)
  • … έχουν πολλή πληροφορία σε συγκεκριμένη μορφή (όπως τα infographics)

 

Τα Social media sites, που φέρνουν συνεχώς user-generated περιεχόμενο, ασφαλώς και έχουν κάνει διάσημη αυτή την τεχνική. Από την άλλη, τα e-shops, θέλουν πιο σταθερά όρια στις σελίδες τους. Συνήθως βλέπουμε μια μέση λύση τύπου button “περισσότερα”, ή προηγούμενες και επόμενες σελίδες τύπου: πρώτη…3,4,5… τελευταία, στις σελίδες των προϊόντων τους.

Όπως όλα τα trends, μη χρησιμοποιείς το scroll απλά επειδή το είδες και σου άρεσε. Φρόντισε το δικό σου website να ταιριάζει με τα κριτήρια, γιατί υπάρχει περίπτωση αντί να βελτιώσεις το user exrerience, να το καταστρέψεις.

Previous Post Next Post

You Might Also Like